INGREDIENCIE:
1.5 hrnčeka hladká múka
1/3 hrnčeka práškový cukor
125 g maslo
1 ks vaječný žĺtok
PLNKA:
1 hrnček opečené pekanové orechy
3/4 hrnčeka javorový sirup
2 ks vajce
2 PL hladká múka
40 g rozpustené maslo
práškový cukor a mascarpone na podávanie
POSTUP:
Koláčovú formu s vlnkovaným okrajom s priemerom 23 cm vymastíme. Do misy dáme preosiatu múku a práškový cukor, vmiešame nakrájané studené maslo a spracujeme na posýpku. Pridáme žĺtok, rýchlo vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Potom cesto rozvaľkáme na kruh medzi dvoma hárkami papiera na pečenie, vložíme do formy a okraje popritláčame. Dáme ešte na 20 minút do chladničky.
Potom dáme na cesto kruh papiera na pečenie, vsypeme suchú strukovinu a pečieme pri 180 °C 10 minút, potom odstránime strukovinu a papier a pečieme ešte 5 minút. Vyberieme a teplotu v rúre znížime na 160 °C.
Na plnku zmiešame všetky suroviny, nalejeme na cesto a pečieme ešte 25 až 30 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame, posypeme cukrom a podávame s porciou mascarpone.
Zdroj:pinterest
Značky:kolac, pekanový kolac