INGREDIENCIE CESTO:
100 g maslo
200 g hladká múka
50 g práškový cukor
1 ks žĺtok
1 štipka soľ
2 PL voda
PLNKA:
1 ks jablko
300 g červené a čierne ríbezle
20 g zemiakový škrob
50 g trstinový cukor
2 balíčky vanilkový cukor
1/2 KL mletá škorica
1/2 KL mletý muškátový oriešok
Postup:
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto veľmi rýchlo. Vytvoríme z neho guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a cesto vložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
Ríbezle zbavíme stopiek, umyjeme a necháme odkvapkať. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. V miske ovocie premiešame so všetkými ostatnými surovinami.
Z papieru na pečenie vystrihneme 4 štvorce s priemerom 20 cm. Cesto rozdelíme na 4 diely. Papier trochu pomúčime a cesto na ňom rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Papier na pečenie preložíme na plech, do stredu uložíme 1/4 plnky a okraje prehneme cez náplň. Takto pripravíme aj zvyšné 3 galetky.
Rúru vyhrejeme na 200°C, galetky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút. Upečené ich necháme úplne vychladnúť.
Zdroj:pinterest
Značky:galetka, kolac