INGREDIENCIE:
1 kg zemiaky
2 plátky hriankový chlieb
3 PL maslo
300 g polohrubá múka
2 ks vajce
150 g prerastená slaninka
1 ks cibuľa
200 g šampiňóny
150 ml smotana na šľahanie
100 g crème fraîche
3 vetvičky petržlenová vňať
podľa chuti soľ
podľa chuti mleté čierne korenie
podľa chuti muškátový oriešok
POSTUP:
Zemiaky umyjeme a varíme na miernom ohni 25 až 30 minút domäkka.
Chlieb nakrájame na kocky. Na panvici rozhorúčime 1 PL masla a chlieb na ňom opečieme dochrumkava. Vyberieme a položíme na papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal.
Zemiaky zlejeme, chvíľu necháme chladnúť a ošúpeme. Múku nasypeme na pracovnú dosku, pridáme ešte horúce prelisované zemiaky. Vytvoríme jamku, do ktorej pridáme vajcia, soľ, trochu muškátového orieška a vymiešame rýchlo na hladké cesto.
Z hotového cesta vyformujeme vlhkými rukami rovnako veľké knedle. Jemne ich sploštíme, pridáme opečený chlieb a znova vyformujeme do guľatých knedlí. Vložíme do jemne vriacej osolenej vody a necháme 20 minút pomaly variť.
Medzitým nakrájame slaninu na rezance. Ošúpanú cibuľu nasekáme najemno. Šampiňóny očistíme a rozpolíme alebo nakrájame na plátky.
Zvyšné maslo rozpustíme v panvici, pridáme slaninku a opražíme. Zamiešame huby a cibuľu a na silnom ohni spolu opekáme. Zalejeme smotanou a zamiešame créme fraîche. Znova rozhorúčime a dochutíme soľou a korením. Petržlenovú vňať opláchneme, osušíme a listy natrháme nahrubo.
Zemiakové knedle podávame preliate omáčkou a posypané petržlenovou vňaťou.
Zdroj:pinterest
Značky:hubova omacka, lahodne knedliky, slaninove knedliky