Na 2 korpusy:
- 8 vajec
- 320 g krupicového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 150 ml oleja
- 200 ml vody
- 240 g hladkej múky
- 240 g polohrubej múky
- 4 lyžičky kypriaceho prášku
Pomarančový sirup:
- 100 ml pomarančového
- sirupu
- 150 ml vody
- 50 ml pomarančového
- likéru
- 1 lyžica citrónovej šľavy
- 2 kúsky pomarančovej kôry
Punčový sirup:
- 100 ml malinového sirupu
- 150 ml vody
- 50 ml rumu
- 1 lyžica pomarančovej
- šťavy
- 2 kúsky citrónovej kôry
Na potretie:
- 350 g malinového alebo
- ríbezľového džemu
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžice punčového sirupu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
1.
Prvý korpus pripravte tak, že 4 žĺtky, 140 g krupicového cukru a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Bielky so zvyšným cukrom vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny vmiešajte olej a vodu a po častiach zmes polohrubej a hladkej múky a kypriaceho prášku. Nakoniec vmiešajte tuhý sneh. Pripravené cesto rozotrite na plech (30 × 40 cm) vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 175 °C asi 15 minút. Rovnako upečte aj druhý korpus.
2.
Malinový sirup, vodu a rum zmiešajte, pridajte pomarančovú šťavu, kúsky citróna a chvíľu povarte. Pomarančový sirup pripravte podobne ako punčový sirup.
3.
Z upečených a vychladnutých plátov cesta stiahnite papier na pečenie a rozrežte ich na polovicue. Spodný plát natrite džemom a prikryte druhým plátom. Polejte ho polovicou punčového a polovicou pomarančového sirupu. Punčový a pomarančový sirup nelejte na seba ale vedľa seba aby sa potom v reze farby prelínali. Poliaty plát natrite natenko džemom a zakryte tretím plátom. Polejte ho rovnakým spôsobom zvyšnými sirupmi, natrite džemom a zakryte posledným plátom.
4.
Naplnené pláty prikryte plechom a na 1 až 2 hodiny zaťažte. Z cukru, punčového sirupu a citrónovej šťavy vymiešajte polevu. Rezy polejte polevou a po stuhnutí môžete ešte ozdobiť čokoládovou polevou.
Značky:puncove rezy